logohvo

Overigen

 

                                              OPEN MONUMENTENDAG 2017

Op zaterdag 9 September 2017 was het Open Monumentendag.

Het thema van deze Open Monumentendag was: “Boeren, burgers en buitenlui”.

De dag begon met regen en aan het begin van de middag was er zelfs hagel en onweer, maar aan het einde brak gelukkig de zon door. De deelnemers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en genoten van alle bezienswaardigheden en vaartochten. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd, van piep jong tot hoog bejaard. Ook burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard bezocht onverwacht onze Dorpskerk en de historische schepen  “Tijdgeest” en “Goede Gunst”.

Door onze vereniging werd, evenals in de vorig jaren, het succesvolle varen georganiseerd op de Hollandsche IJssel met vier historische schepen: de “Zeldenrust” (van Waning Stichting, Jacco Pols), de “Tijdgeest” (Piet Mourik), de “Goede Gunst” (Teun de Jong) en de “Elizabeth” (Piet de Waardt), die tussen Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel voeren. In deze plaatsen konden verschillende historische gebouwen bezocht worden. Een fraaie folder met alle benodigde informatie was bij deelnemende locaties beschikbaar. In totaal maakten ruim 100 personen deze reis.

In Ouderkerk was de Dorpskerk open, er kwamen hier ruim 100 bezoekers uit vele plaatsen. Nico Holdermans memoreerde dat de Dorpskerk reeds 25 jaar deel neemt aan Open Monumentendag. Tijdens het optreden van het kamerkoor "Pro Musica" werd door Arie Jan Meijer het eerste exemplaar van een boekje met een dorpswandeling gepresenteerd aan wethouder Pieter Neven van de gemeente Krimpenerwaard. Dit boekje met veel informatie en foto's over de monumenten en haar bewoners in het centrum van Ouderkerk is uitgegeven door onze Historische Vereniging en nu in de Oudheidskamer te koop. In de kerk werd een uitgebreide expositie gehouden over de kerk, de beide grafkelders, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941. Verder maakten de bijzondere video-opnamen die in 2001 door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn, deel uit van de expositie. Ook waren er een presentaties over “Symboliek in de Dorpskerk” en over het thema van Open Monumentendag “Boeren, burgers en buitenlui”. Het historische Kam-orgel uit 1854 werd de hele dag bespeeld. Er werden doorlopend rondleidingen gegeven. De toren kon elk heel en half uur o.l.v. een gids beklommen worden.

In onze Oudheidskamer werd een boeiende expositie geopend over “Boeren, burgers en buitenlui”, te zien tot medio 2018. Er kwamen ruim 50 bezoekers en in de middag werd er met een gids een dorpswandeling in de omgeving van de Dorpskerk gemaakt. Er is voor € 2,-een boekje te koop met de beschrijving van deze wandeling en informatie over de bekeken monumenten en haar bewoners.

Verder werd er door winkeliers in het centrum van het dorp op verschillende manieren aandacht besteed aan Open Monumentendag:

Choco-Kado “De Berekuil” aan de Kalverstraat hield  “Open Huis”. In deze winkel worden nog op ambachtelijke wijze allerlei chocoladeproducten gemaakt. De eigenaar van deze winkel besteedt steeds op bijzondere wijze aandacht aan Open Monumentendag. Zo ook dit jaar weer. Het meer dan 100 jaar oude Aannemers- en Timmerbedrijf A. Goudriaan en Zn. hield "Open Huis" In de "oude" werkplaats van het bedrijf aan de Dorpsstraat, waar gereedschappen en foto's te zien waren. Ook was er te zien hoe door dit bedrijf huizen worden opgevijzeld. Met een hoogwerker kon men tot ver in de omtrek kijken. “Bloemen & Wonen Bij Liza” hield eveneens “Open Huis”. De winkel is ondergebracht in een van de oudste panden aan de Dorpsstraat; een pand dat dateert uit 1686. Diverse authentieke elementen, zoals een bedstee,een schouw, plavuizen, wandtegels en houten vloeren zijn er nog te zien. Keramiek kunstenares Hanneke van Vliet liet in haar atelier allerlei fraaie producten en kunstwerken op het gebied van keramiek zien en ook “Oud Nieuws Brocante”, iets verder aan de Dopsstraat gelegen, hield  “Open Huis”. Er is daar een grote hoeveelheid oude authentieke gebruiksvoorwerpen, meubelen, lampen enz. uit binnen- en buitenland te zien. In de oude schuur ernaast werd mooi houtsnijwerk vervaardigd.

Al met al weer een zeer succesvolle en geslaagde Open Monumentendag.

Alle medewerkers aan deze dag, van harte bedankt voor jullie geweldige inzet.

IMG 1733 Medium  IMG 1747 Medium
 OMD 2017 Dorpskerk opening 2  IMG 1741 Medium

 

==============================================================

IMG 0156 Small

 Expositie en overhandiging speciale uitgave over de Tweede Wereldoorlog in De Drie Maenen te Ouderkerk aan den IJssel.

De Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel" had in de kleine zaal van De Drie Maenen, Abelenlaan 1, in Ouderkerk aan den IJssel een boeiende expositie ingericht over de Tweede Wereldoorlog. Dit in verband met het feit dat het dat jaar 70 jaar geleden was dat ons land bevrijd werd. 
In deze expositie werden diverse facetten uit deze periode van onderdrukking voor het voetlicht gehaald. Daarbij werd ruime aandacht besteed aan wat er zich in die tijd in Ouderkerk aan den IJssel heeft afgespeeld.
De expositie was te zien op j.l. maandag 4 mei (voor en na de dodenherdenking) en op woensdagochtend 6 mei 2015. Vanaf mei tot en met augustus 2015 was deze expositie ook te zien in onze Oudheidskamer, Dorpsstraat 19. (Zie Oudheidskamer)
Op j.l. 4 mei, na afloop van de dodenherdenking, is aan wethouder Neven tevens het eerste exemplaar overhandigd van een speciale uitgave over de Tweede Wereldoorlog van “Op d’IJssel ”,het periodiek van de Historische Vereniging. In deze uitgave zijn interviews opgenomen van mensen die deze oorlog in Ouderkerk hebben meegemaakt. Leden en de geïnterviewden ontvingen deze uitgave gratis, voor niet-leden is dit blad te koop voor euro 3,- in de Oudheidskamer, Dorpsstraat 19, of te bestellen via deze website, zie Periodiek en CD's.

 =======================================================================

Afscheid van de gemeente Ouderkerk

Ter gelegenheid van het afscheid van de gemeente Ouderkerk heeft de gemeente het boek "Routekaart 30 jaar gemeente Ouderkerk" gepresenteerd op de Ouderkerkse Winterfair 2014. Onze Historische Vereninging heeft hierbij een korte presentatie gegeven. In de muziektent op de Maenstand was een presentatie over 30 jaar gemeente Ouderkerk te zien door beide Historische Verenigingen.

Het boek "Routekaart 30 jaar gemeente Ouderkerk"  is inmiddels uitverkocht

=======================================================================