Gevraagd

Vertellers gezocht

Rob Stolk (auteur De Olifant + de dames Bloot of de opkomst en de ondergang van een ijsselsteenabriek) is bezig met de organisatie van de tweede editie Verhalenvertellers in de steenovens in Nieuwerkerk op midzomerzaterdag 18 juni 2016 voor Stichting Steenovens Klein Hitland. Het thema is het gebeurde langs de IJssel en kan historisch zijn over een willekeurig onderwerp of een fantasieverhaal. Zeer breed dus.
Uiteraard wordt gehoopt op veel bezoekers, want de opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting.

U raadt het... er worden vertellers gezocht. Het verhaal mag zo'n kwartier duren (2500 woorden).
Wie geïnteresseerd is om te vertellen of te bezoeken kan Rob Stolk mailen ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) of bellen 0180-315195.
Mensen die willen steunen om een serieus Hollandsche IJsselsteen Museum (HIJM) gestalte te geven worden verwezen naar: robstolkconcepts.nl/h-ij-m.

======================================================================

Met ingang van ca. 1995 is gedurende meerdere jaren het "Ouderkerkertje" uitgebracht en huis-aan-huis verspreid in Ouderkerk aan den IJssel en misschien ook in Gouderak. Een soort Mido-Nieuws maar dan op A4-formaat en met een groen schutblad. Wie heeft die destijds bewaard en wil er nu afstand van doen? Ik wil ze heel graag overnemen.

Ook door Piet Mourik gevraagd:

In 1977 zijn er (ongeveer) 12 luchtfoto's van Ouderkerk aan den IJssel met het formaat 20x25 cm te koop geweest. Ter kennisname hebben ze toen gehangen aan de etalageruit van de winkel van Leen Timmerman, Dorsstraat 27. Ik heb er vijf van. Wie heeft ze toen allemaal gekocht, of meerdere ervan? Ik zou er graag een scan van willen hebben of zelf maken.

U kunt het hem via zijn email opgeven

===============================================================

Als oud-gediende van Thomassen motorenfabriek in Rheden heb ik een vraag t.a.v. een gasmotor nr. 514 type J1=54pk welke geleverd is omstreeks 1915 aan G. de Jong Dzn. (Maalderij) in Ouderkerk a.d. IJssel. Is er iemand die nog iets weet over de geschiedenis van die maalderij of molen, dan dit mij graag opgeven. Jan Weeda , Doesburg.

===============================================================

Betreft De Schans en de watersnoodramp van 1953.

Piet de Waardt uit Ouderkerk vraagt, of iemand foto's heeft van De Schans tijdens de watersnoodramp 1953 van de Verbindingskade .

Als U iets heeft, wilt U dit dan naar hem doorsturen.

Bij voorbaat dank.

===========================================================

Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn er in de omgeving van Ouderkerk mogelijk drie vliegtuigen neergestort.

Op 10 mei 1940 is er een Nederlandse Fokker D-XXI (D-21) neergestort in de Stormpolder bij Krimpen a/d IJssel, vlak bij de rivier de Hollandse IJssel na een gevecht met Duitse Messerschmitt Bf-109 toestellen. Het toestel had het nummer 225 op de romp staan. Alleen de piloot, F.C.H. Looijen sneuvelde en zijn lichaam is in de IJssel beland en enkele dagen later bij Ouderkerk aangespoeld en gevonden.

Op 20 december 1942 maakte een Duitse Focke Wulf Fw-190A een noodlanding ten zuidoosten van Ouderkerk. Het serienummer van dit toestel was 5554.

Op 5 oktober 1944 zou een Spitfire van de RAF een noodlanding hebben gemaakt en volgens Duitse bronnen zou dit toestel op Ouderkerks grondgebied zijn neergekomen.
Aan boord zat de Belgische piloot A. van der Heyden, die dit overleefde en op 22 oktober 1944 weer terug was bij zijn eigen troepen.

Ik hoop dat er iemand is die misschien nog meer informatie over al deze crashes kan geven.

Als U vragen hebt, kunt U mij ook bellen.

John Heuvelman

0180-664812

==============================================================

Gevraagd: gegevens scheepje van Arie Goudriaan

Ik ben op zoek naar de naam en nadere gegevens van een houten scheepje, groot 19 ton, dat in het jaar 1881 een gehuurde ligplaats had in de Kolk te Rotterdam.
Het scheepje was van beurtschipper, koopman en graanhandelaar, Arie Goudriaan, geb. te Ouderkerk aan den IJssel op 4.4.1854, overl. Rotterdam 22.6.1929., zoon van Willem Goudriaan en Lena Antonia van Vliet.
Mogelijk kunnen en willen eventuele nazaten van deze Arie mij verder inlichten.
vr.gr. Joop Korporaal.
Krimpen aan den IJssel.

===================================================

Wie zijn deze personen?

U ziet hier twee foto’s van een Ouderkerks voetbalteam. Het zijn foto’s, die voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt zijn. Waarschijnlijk zijn ze rond 1935 genomen.

Op de linker foto staan op de achterste rij: de eerste persoon links Henk Doctors van Leeuwen en de tweede persoon van rechts Willem Klaas de Weerd. We kregen deze foto’s via dhr. Henk Duym van mw. M. van Brandwijk uit Gouda. De overige personen op de foto’s zijn onbekend. Wellicht herkent U een of meerdere personen van deze foto’s.

voetbal_1_-_kopie voetbal2_-_kopie