HOP Ouderkerk

LOGO H O P

Bij het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) Ouderkerk kunt u nieuws, informatie en afbeeldingen vinden over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel.

Het HOP Ouderkerk wordt georganiseerd door de bibliotheek Krimpenerwaard vestiging Ouderkerk aan den IJssel, onze Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel en het Streekarchief Midden-Holland.

Het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Ouderkerk aan den IJssel, Kerkweg 82d, 2935 AK Ouderkerk a/d IJssel, waar u informatie vindt over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel en omgeving.
Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek. In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Ouderkerk aan den IJssel en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard en de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK). Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteitenmiddagen en kleine tentoonstellingen.

Op de website van bibliotheek Krimpenerwaard kunt u zoeken naar titels van boeken die beschikbaar zijn binnen de collectie van de Krimpenerwaard. Dit kan via de catalogus o.a. door te zoeken op het onderwerp Krimpenerwaard. Gevonden titels kunnen worden gereserveerd door leden van de bibliotheek. Tevens vindt u op de website de openingstijden van de bibliotheek en het HOP.

De website van het Streekarchief Midden-Holland biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

Tentoonstellingen

In het HOP Ouderkerk is er tot en met februari 2018 een expositie te zien met het thema "Boeren, burgers en buitenlui". Deze tentoonstelling sluit aan bij grote tentoonstelling van de Historische Vereniging in de Oudheidskamer aan de Dorpsstraat 19.

Jeugdactiviteit op dinsdag 17 oktober  14:00 uur

In de herfstvakantie organiseert het HOP Ouderkerk weer een jeugdactiviteit met een historisch tintje in de bibliotheek aan de Kerkweg. Wat het precies gaat worden, blijft nog even geheim. Hou de social media en de aankondiging in de bibliotheek in de gaten!

De activiteiten van het HOP zijn gratis. Voor lezingen bij de HOP graag vooraf aanmelden. Dit kan telefonisch (0180 681971), aan de balie van de bibliotheek of per email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Cursus Voorouderonderzoek

Voor de derde keer op een rij organiseert het Historisch Ontmoetingspunt Ouderkerk (HOP) in samenwerking met het SCO de cursus ‘Voorouderonderzoek op internet’

Voorouderonderzoek is een populaire hobby. Steeds meer gegevens zijn al op internet te vinden, maar waar begint u, wat staat nu wel en niet op internet en hoe betrouwbaar zijn deze gegevens?  Onder leiding van een medewerker van Streekarchief Midden-Holland leert u in vier middagen (steeds met een week onderzoekspauze) de voornaamste websites voor uw onderzoek kennen en krijgt u tips over de zoekmogelijkheden hierop. Voordat u het internet bestormt, krijgt u uitleg over het starten van een voorouder-onderzoek en de historische bronnen waaruit de gegevens worden onttrokken. Tot slot is er ruimte voor het ordenen van uw gegevens. Ook hier zijn diverse computerprogramma’s voor beschikbaar. U kunt nu alvast inschrijven bij Adrie Verweij via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of  0180-681929

Data: 7 december, 22 december,  4 januari en 18 januari van 14.00 tot 16.00 uur.
Kosten: € 40,-
Locatie: SCO d’Ouwe Backery, Dorpsstraat 19 te Ouderkerk a/d IJssel